Hasznos információk

Lakókocsijainkat OMIS-ba költöztettük!
Kérjük tekintse meg új weboldalunkat: www.omis-lakokocsi.com!

Az oldalunkon található jelentkezési lap megtekintéséhez, szerkesztéséhez (amennyiben nem rendelkezik MSWORD szoftverrel) javasoljuk a kiváló, és ingyenes magyar nyelvű szövegszerkesztő programot!

www.openoffice.hu

Utazás

Utazása megtervezéséhez javasoljuk a kiváló ingyenes úttervező és költségszámoló honlapot:

www.viamichelin.com

Itt könnyen és gyorsan megadhatja az indulási (departure) várost, országot, illetve az érkezési helyet (destination) Makarskát és Horvátországot (Croatia). A program részletes térképpel és útdíj (sztrádadíj) számítással segíti az útvonal tervezést. Lehet választani gyorsabb/egyszerűbb, de drágább, illetve rövidebb/lassabb, de olcsóbb utak közül.Utazásunkat megkönnyíti, hogy Magyarországról (Budapest-Letenye-Zágráb-Karlovác-Split-Zagvozd lehajtó, majd Makarska) szinte teljesen végig autópályán haladhatunk, tulajdonképpen még térkép nélkül sem lehet eltévedni, de azért mindenképp ajánljuk, ha először indul Makarskára egy térkép vagy GPS beszerzését! Ez az útvonal gyorsabb és egyszerűbb ám költségesebb. Horvátországban az autópályadíjak elég drágák, körülbelül a magyar határtól Makarskáig egy út egy személyautónak 10.000Ft, és vissza ugyanennyi!

Budapest-Makarska autópályán Részletekért kattints ide!

Bosznián keresztül kicsit lassabban lehet haladni, s bár rövidebb az út, mégis tovább tart, hiszen vannak olyan területek, ahol mindössze 40-50 km/óra sebességgel lehet haladni a szerpentinen! Viszont sokkal olcsóbb és szép is! Boszniában az üzemanyag literenkénti ára 50-60 forinttal kevesebb mindig, mint itthon. Nincs sztrádadíj, esetleg egy rövid szakaszon, ha igénybe veszik 2.50 bosnyák márka. Ha ezt az útvonalat választják, feltétlenül legyen Önöknél GPS, anélkül elég nehézkes tud lenni a tájékozódás! (Barcs-Virovitica-Daruvar-Lipik-Okucani-Banja Luka-M16-os/E661-es út-E661/ E761/M-5-ös út-Jajce-Donji Vokuf-Suica-Tomislavgrad-Kolo-horvát határ-Sestanovac-Grabovac-Makarska)

Budapest-Makarska Bosznián keresztül Részletekért kattints ide!

Mivel Horvátország már az EU tagja, így útlevélre nem lesz szüksége, kivéve, ha Bosznia felé teszi meg az utat Makarskáig. Bár, már elég a kártyás személyigazolvány is a Boszniába való belépéshez!

A kemping címe: Kamp Jure Ulica Ivana Gorana Kovačića 21300, Makarska
GPS koordinátái: 43° 18' 27”N/17° 0' 15”E
Makarska város horvát és angol nyelvű információs honlapja: http://makarska-info.hr/en/459/home

Biztosítás

Ha hosszabb-rövidebb időre más EU-s országba utazunk érdemes kiváltanunk az EU kártyát, mivel így az ott tartózkodásunk idején az orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokat az adott ország biztosítottjainak megfelelő feltételekkel vehetjük igénybe. Vagyis, ha például eltörjük a kezünket és be kell gipszelni, akkor azért annyit kell fizetnünk, mint egy, a biztosítását fizető horvátnak.
Horvátországban térítésmenetesen csak az életmentő- illetve elsősegély-ellátások nyújthatók, az egyéb ellátásokért a magyar biztosítottaknak is ugyanolyan mértékű önrészt kell fizetniük, mint a horvát biztosítottaknak. Az önrész mértéke általában az ellátási költségek 15%-a.Kórházi ellátás esetén a költségek 30%-át kell a biztosítottnak magának fizetnie „szállás és ellátás” címén. A horvát orvos által felírt gyógyszerek a horvátországi patikákban válthatók ki rendszerint teljes térítés ellenében.

Az EU kártya kiváltásához az alábbi dokumentumokat szerezzük be:

  • Személyazonosságot igazoló okmány (útlevél, személyigazolvány, új személyi esetén lakcímkártya is)
  • TAJ számot igazoló okmány,
  • és nem rendezett biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot bizonyító okmányok.

Az igénylést intézhetjük személyesen, meghatalmazás útján vagy postai úton!
Kiskorú esetén csak a szülő járhat el ez ügyben.

Kártyát igényeljünk személyesen az OEP-től!
Ilyenkor a kártyát még a helyszínen, azonnal kiállítják!

Ha postai úton igényeljük a kártyát, az alábbiak szerint járjunk el:
Töltsük le az igénylőlapot, csatoljuk mellé a személyi igazolvány, a lakcímkártya és a TAJ kártya fénymásolatát. Az igénylés beérkezését követően 30-40 napon belül kapjuk meg a kártyánkat.

Az, hogy igénybe vehetjük-e az EU kártyával az adott orvosi szolgáltatást, az az orvosi szükségesség fennállásától függ. Vagyis az orvosnak kell mérlegelnie, hogy milyen helyzetben vagyunk. Ha tehát olyan problémánk van, amivel azonnal el kell látni (pl. kéztörés), akkor ehhez felhasználhatjuk az EU kártyát. De, ha például javasolt lenne egy mandulaműtét, de nem sürgős, csak mondjuk egy-két hónap múlva el kellene végezni, akkor ezt nem lehet az EU kártya terhére, ha csak 1-2 hetes nyaraláson tartózkodunk az adott országban.

  • Mindent azonos feltételekkel kaphatunk meg (ha indokolt), mint az adott ország biztosított állampolgára. Vagyis, ha egy kezelésért a helyi lakosnak is fizetnie kell, akkor Magyarországon hiába lenne ingyenes az a kezelés, sajnos fizetnünk kell érte.
  • Ha már Magyarországon is fennállt egy probléma, akkor csak abban az esetben kezelik, ha az adott külföldi országban vált súlyosabbá.
  • A támogatott gyógyszerekhez is megkaphatjuk a támogatást a kártya révén, de csak ha az adott országban váltjuk be.
  • Az EU kártyáért nem szükséges fizetni, kivéve, ha cserélni kell vagy elveszett, ellopták.
  • A kártya 36 hónapig érvényes.

http://www.oep.hu/felso_menu/lakossagnak/ellatas_kulfoldon/az_europai_egeszsegbiztositasi_kartya

Az Eu kártya mellett azonban érdemes utas- (baleset, poggyász) biztosítást is kötni, és persze az autón is legyen! A kempingben és a lakókocsiban tárolt értékeikért sem mi, sem a kemping nem vállal felelősséget! Értéktárgyaiknak (pénz, ékszer) bérelhetnek széfet a kemping recepcióján!

Elérhetőségek: makarska@makarska-lakokocsi.com, 06-30/282-40-80, 06-30/474-56-75. Minden jog fenntartva. A weboldalt készítette: Teveli Róbert