Programok

Lakókocsijainkat OMIS-ba költöztettük!
Kérjük tekintse meg új weboldalunkat: www.omis-lakokocsi.com!

Halászok estéjeA város maga is gyönyörű látnivaló, könnyű esti sétákhoz bátran ajánlható! A környék pedig mind természeti, mind egyéb látnivalókban rendkívül gazdag. A pihenni és kikapcsolódni vágyókat szervezett programok és akár hosszabb kirándulások várják! A nyári szezon folyamán egymást érik a kulturális- és szórakoztató programok. Minden évben megrendezik a Makarskai Nyár programsorozatot. Ezek eseményei júliusban és augusztusban vannak. Az egyik legnépszerűbb esemény a Halászok estéje. Ilyenkor az esti órákban összegyűlnek a helyi halászok, kihajóznak a tengerre és versenyeznek, hogy kinek lesz nagyobb fogása, több hala. Mind e közben a turisták a városban mulatoznak. Éjjel, amikor visszaérnek a halászok, ünnepélyes eredményhirdetést tartanak, és szétosztják a vendégek között kifogott halakat.

A Ferences kolostor alagsorában található a kagylómúzeum (Malakološki muzej), amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni, mivel ez az Európában található egyik legnagyobb kagylómúzeum. A kiállított kagylók száma a 3 ezret is meghaladja. A kiállítási tárgyak között nem csak kagylók és csigák láthatóak, hanem a Biokovo-hegységben gyűjtött növények is. Kifejezetten ajánlott megtekinteni az ókori épületmaradványokat, a ferkicki romokat.

Éjszakai élet, bulizás, diszkók

Makarska egy különleges horvát város, ugyanis itt engedélyezték a hajnalig tartó bulizást az óvárosban is. Ennek megfelelően, számos bulihely, disco és éjszakai bár van az óvárosban. Éljenek a lehetőséggel és nyaralásunk alatt, járják végig a legjobb szórakozóhelyeket.

Kirándulások

Makarska választásával szinte mindenki megtalálja a számítását. Aki a hegymászást szeretni azoknak ott van a Biokovó hegy megannyi turistaútja. Ha kedvünk van a tengerszintről felmászhatunk az 1762 méter magas Szent György csúcsig. Tiszta időben belátni innen az egész dalmát szigetvilágot, a szemközti Brac- és Hvar szigeteket, nagyon tiszta időben ellátni egészen a Vis szigetig is. A Biokovó-hegység 36 kilométer hosszan az Adria partja mentén húzódik el. A makarskai rész a hegység legszebb része. A Bikovó-hegység második legmagasabb csúcsa a Szent Illés csúcs. Az 1640 méteres magaslat, néhány kilométerrel északabbra Baska Vodán található. Akik a természetet szeretik, azok csodálatos érintetlen partokat találnak a környéken, illetve érdemes megtekinteniük a helyi botanikus kertet.

Ha már Horvátország egy ilyen szép területén nyaralunk, fizessünk be egy pár hajós kirándulásra, ugyanis a környező szigetvilág is legalább ilyen szép. Érdemes egy Brac-Hvar szigeti kirándulásra elmenni, de több túra megy a Korcula szigetre is. Ha egy igazán exkluzív programon szeretnénk részt venni, akkor egy dubronviki hajós kirándulást válasszunk!

Brac sziget, Bol

Zlatni rat strandHorvátország egyik legszebb és legnépszerűbb strandját ismerhetik meg. A Brac sziget nyugati partján járunk, egy aprócska és jelentéktelen falucskában. Bol az itt található Zlatni rat strandjáról híres. Nagyon érdekes ez a természeti képződmény a levegőből (tényleg úgy néz ki, mint egy nyúlvány, egy szarv). A strand közepesen gyorsan mélyül, végig kavicsos és még a nyári kánikulában is kellemesen elviselhető a fürdőzés, ugyanis a széláramlatok kissé lehűtik a levegőt.

Brela, Punta rata strand

Brela, Punta rata szigetMaradunk az egzotikus, mediterrán tájakon, csak visszatérünk a szárazföldre. A Brelanál található strand tisztaságáról és a Punta rata nevű szikláról híres. Nagyon érdekes ez a tengerből kiálló szikla, mert több mediterrán fenyő is ránőtt. A bal oldali ráadásul úgy néz ki, mintha éppen most akarna a vízbe esni. Jó hírünk van, ugyanis ez a szikla a helyi Punta rata strand része. Körbe lehet úszni, meg lehet csodálni éjjel és nappal, napozás, sétálás, iszogatás közben. Éjjel a tenger fenekéről spott lámpákkal világítják meg. Horvátország strandjai közül talán ezt tartják a legnagyobb tiszteletben. Azt mondják a helyiek, aki egyszer eljutott már Horvátország e eldugott részére, az beleszeret, s vissza fog térni ide. Eddig sokan jártak így!

A fentieken kívül számos izgalmas, kitűnő programlehetőség közül választhatnak még, mint például:

  • Hajókirándulás Supetarba
  • Motorcsónakázás a Cetinán, a közeli Omis városkánál
  • Dubrovnik Busszal
  • Paintball
  • Búvárkodás
  • Kirándulások Splitbe, Trogirba, a Krka Nemzeti Parkba, a Plitvicei tavakhoz vagy Mostarba

Csónakázás a Cetina folyón

Csónakázás Csónakokból 45 percig gyönyörködhetünk a Cetina kanyonjában, majd megérkezünk a „Radman malmai“ turistaparadicsomba. Itt megtekintjük a XV.sz.-i malomkerekeket, a molnár házát, a Cetina folyó utolsó vad zubogóit. Egy órányi pihenő után indulás vissza, Omišba. Nem szükséges előre bejelentkezni, a kirándulás előtt 10 perccel megvehető a jegy!

Kanyoning

CanyoningOmisba kell elmennünk ezért, de mindössze 36 kilométerre van! A Cetina folyó évmilliók alatt furcsa alakzatokat vájva a sziklába kanyont hozott létre. A kristálytiszta folyó hőmérséklete miatt fürdőzésre is alkalmas. Tapasztalt túravezetők segítségével ereszkedünk lefelé, a víz csobogása egyre erősebb. Tíz perc séta után már a kanyonban járunk. A folyó zubogóin kelünk át, földalatti alagutakat csodálunk meg, a természet által formált medencékben fürdünk, bejárjuk a vízeséseket és tavakat, de a legnagyobb kihívás számunkra a folyó legnagyobb vízesésének megmászása. 10 éves kortól, sportot kedvelőknek ajánlott.

Rafting-Vadvizi evezés

RaftingSzintén Omisba kell elmennünk, ahol a Cetina folyó kifejezetten turistáknak való, kevésbé sportembereknek sem veszélyes, de a tapasztalt túravezetők segítségével sikerül az adrenalinszintet megemelni. Minden korosztály számára életre szóló élmény. A túra hossza 12 km, 4 óra fürdéssel, pihenővel, gyümölcs-reggelivel. Ruházat: fürdőruha, póló, szandál vagy sportcipő, váltóruha. Kamerát és fényképezőgépet lehet hozni. Túravezetők magyarul navigálnak. Kalandra fel!Profi fotós készít képeket az útról, a helyszínen ezeket meg is lehet vásárolni!

További angol nyelvű infók:
www.kamp-jure.com/en/turist-info/tours

Még info magyarul:
horvatorszag.lap.hu/varosok/makarska
www.horvatorszaginfo.hu
makarska.horvatorszagutazo.com
Elérhetőségek: makarska@makarska-lakokocsi.com, 06-30/282-40-80, 06-30/474-56-75. Minden jog fenntartva. A weboldalt készítette: Teveli Róbert